Hvad koster RAAM?

Udover hundredevis af timer i sadlen, minutiøs analyse og planlægning af ernæring, søvn og mental råstyrke og en forstående familie, hvad kræver det så egentlig at deltage i RAAM? Altså i kroner og ører.

Det spørgsmål stiller mange.

At cykle 4800 kilometer på 12 dage, kan få de fleste til at spærre øjnene op. At cykle 4800 kilometer på 12 dage og betale i omegnen af 200-400.000 kroner for det, vil nogen nok kalde et galemandsprojekt.

Livsprojekt/galemandsprojekt – potato/potahto
Ikke desto mindre er det budgettet for mange af solorytterne i RAAM. Per regner med at bruge omkring 350.000 på sit Race Across America. Cykler, udstyr, træningslejre, forsikringer og et crew på seks-otte personer løber op.
“Det er mit livsprojekt”, siger han. “Det er en drøm, der går i opfyldelse – og kan man sætte pris på sådan en?” Han fortæller, at venner og familie, selvom de måske har været undrende i starten, bakker fuldt op om projektet. Også Pers kone, Gitte. “Det er klart, at når man tager så stort et økonomisk og tidsmæssigt tilvalg, så er der nogle fravalg.” Drømmen om at flytte fra andelslejligheden på Frederiksberg til et hus, er sat i bero et års tid. Og en mellemstor tysk familiebil, som RAAM-budgettet ville kunne omveksles til, er erstattet af tre cykler og udstyr til alle slags terræn.

Støtte fra den lokale cykelekspert

Allan, indehaver af AH Cykler

Allan, indehaver af AH Cykler

Cirka halvdelen af budgettet bliver dækket af generøse sponsorer. Uden dem ville projektet ikke være blevet realisereret. Per har blandt andet haft et tæt samarbejde med AH Cykler i København, som udover cykler og udstyr også stiller cykelmekanikeren, Jacob, til rådighed – ikke bare i værkstedet på Istedgade, men under RAAM. Jacob er den nyeste tilføjelse til crewet, som nu tæller ni mand. Selvom det er første gang, at Jacob skal med til RAAM og et internationalt cykelløb, så er Per helt tryg og meget begejstret for, at få ham med. “Han kender mine cykler ud og ind – det er ham der har skruet på dem i flere måneder. A-H cykler har gjort og gør et kæmpe arbejde for projektet. Både med rådgivning, servicering af cykler, skaffe udstyr og opfinde løsninger der får tingene til at fungere på et løb som RAAM.”

RAAM er ikke kun interessant i cykelbranchen
Men det er ikke kun virksomheder i cykelbranchen, der vil støtte et projekt som dette. IT-virksomheden, 7N, har med cykelenthusiast og direktør, Jesper Kolding, i spidsen, givet et pengesponsorat til Per. Og for få dage siden sikrede Per endnu et sponsorat fra Lån og Spar Bank.
Der er stadig et stykke vej til de estimerede 350.000, men sponsorerne, som i øvrigt tæller IT Management konsulenthuset, TRUST, betonvirksomheden, Jørgen Glad A/S, bikefit-ekspert, Velofit, fysioterapi, Sportsfyssen, IT-virksomheden, Decision Focus og medicinalvirksomheden, OneMed, har bragt Per og crewet et godt stykke ad vejen mod målet i Annapolis.

En uge til start.